Ceny paliw | StacjeBezynowe.pl: CB-Radio - Ceny paliw | StacjeBezynowe.pl

Skocz do zawartości

• 7 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

CB-Radio Kącik dla uzytkownikow CB:]]]

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• In Nomine Patris et Fillii et Spiritus Sancti AMEN
  • PipPipPip
  • Grupa: Members
  • Postów 580

Napisano 03 styczeń 2009 - 06:24

Proponuje podzielić sie śmiesznymi sytuacjami na CB, chamstwem, slangiem:P, itp:D bo jak na stronę o paliwie i autach zabrakło CB:)))
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   ciango 

• Member
  • PipPip
  • Postów 21

Napisano 04 styczeń 2009 - 22:04

hej a ja mam propozycje zeby ktos kto sie za dobrze zalozyl osobny topic i tam stworzylibysmy maly slowniczek slangu cb :)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Admin 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Grupa: Administrators
  • Postów 885

Napisano 04 styczeń 2009 - 22:45

Wyświetl postUżytkownik ciango dnia Jan 4 2009, 08:04 PM napisał

hej a ja mam propozycje zeby ktos kto sie za dobrze zalozyl osobny topic i tam stworzylibysmy maly slowniczek slangu cb :)

Nie trzeba zakładać osobnego topica. Ten wystarczy :)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   cezar83 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Postów 157

Napisano 04 styczeń 2009 - 22:47

Wyświetl postUżytkownik Admin dnia Jan 4 2009, 08:45 PM napisał

Nie trzeba zakładać osobnego topica. Ten wystarczy :)

Dokładnie Topic o CB jest wystarczy ładnie napisać i opisać "slang" :)
...nie wszyscy mogą jeździć Mazdą, niech jeżdżą golfami tak jak wszyscy...
Tylko głupiec patrzy na palec,kiedy palec wskazuje Mazde....

Zoom-Zoom - uczucie jedyne w swoim rodzaju!
http://www.mazda.pl/zoom_zoom/

Mazda Nie Dla Błazna!
Wątek ku przestrodze:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t...asc&start=0
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 05 styczeń 2009 - 02:51

No a jak głowę mam wiem co trzeba:P jak już poparcie pana Admina jest to super:-) ogólnie podziękował bajo:P
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 05 styczeń 2009 - 04:16

Ale jako założyciel tego tematu rozpocznę coś :)) i postaram sie podać jak najwięcej slow z CB i opisać co oznaczają:))

Z takich często spotykanych przeze mnie powiedzeń:
- PODZIĘKOWAŁ - Dziękuje, dzięki, thx,
- SZEROKOŚCI, PRZYCZEPNOŚCI, GUMOWYCH DRZEW, - szerokiej drogi, bezpiecznej drogi, itp
- BAJO - cześć, narazie, 3m sie
- INSPEKTORKI, KROKODYLKI - ITD czyli Inspekcja Transportu drogowego
- HULAJNOGA, SKUTER - motocykl policyjny
- WYCINAM SIE - wyłączam się z nasłuchu, z CB
- PAUZA - czas na przerwę, postój
- OGÓLNY W KIERUNKU - każdy posiadający radio jadący w danym kierunku
- OSZCZĘDNOŚCI - przyoszczędzone paliwo, po usłyszeniu tego możemy kupić bądź sprzedać resztki ropy:) wiąże sie głownie z TIRAMI
- MOBILKI jak wygląda dróżka/sytuacja w kierunku Szczecina - czy stoi jakaś policja lub inni mundurowi na drodze do szczecina
- KARAKAN, MOBIL, DUŻY MOBIL - osobówka, ciężarówka
- KOLEGO W SKAKANCE Z CZERWONA FIRANĄ - kolego w scani z czerwoną plandeką (adekwatnie iveco - iwcia, volvo - globtroter, man - maniek)
- MARGINES - pas techniczny, pobocze, pas roboczy (jak kto woli)
- POMPA, STRUMYK, - stacja paliw
- STEWARDESA - przydrożna prostytutka
- BURDELÓWKI - światła obrysowe na naczepie ciężarówki (mocne czerwone oświetlenie boczne i górne nadające w nocy kontur pojazdu )
- SZMATA - zwykła naczepa burtowa
- FIRANA - naczepa kurtynowa
- MAJKA, GRUSZKA - mikrofon
- RENIA - renault
- SKAKANKA - scania
- MANIEK - MAN
- JELONEK - jelcz
- KAMAZ - Kama
- TATRA - Tata, Tatar
- LUIZA - liaz
- OCZKA - światło np. mówimy kolego masz oczko zamknięte lewe lub prawe tzn. spalone światło prawe, lewe
- MISKI - Policja
- SUSZARKA - Radar

jeśli chcemy zapytać sie o drogę w danym kierunku wywołujemy kierowców jadących z naprzeciwka, zakładając że jedziemy z Warszawy do Gdańska:

- "Mobilki Mobilki jak dróżka w kierunku Gdanska" albo "Mobilki Mobilki jak 7-meczka (Droga krajowa Nr 7 Warszawa - Gdańsk) w kierunku Gdańska" w ten czas ktoś może odpowiedzieć
- "Do gdańska miałeś czysto ale dalej sie pytaj" lub "No kolego na 28km w kierunku Gdańska stoją Misiaki z suszarka" bądź "hulajnoga z suszarka" i wszystko jasne zwalniamy do danego ograniczenia:P, oczywiście dziekujemy "A dziękuje kolego wlocik do warszawy miałeś czyściutki szerokości bajo" badz
- "lustereczko dla ciebie kolego" co też znaczy miłego dnia i bezpiecznej jazdy a jeżeli nie wiemy jak droga to odpowiadamy "Kolego a ja Ci nie pomogę dopiero startuje także pytaj dalej bajo" jeżeli znamy slang to zdania będziemy składać bez problemu;]] wręcz z wielka frajda:]]

jeśli wyprzedzamy lub chcemy duża ciężarówkę tira dźwig cokolwiek dużego i ciężko nam to przychodzi w ten czas jesteśmy mili bardzo mili i liczymy na to ze kierowca z przed nas ma dobry humor, używamy takim zwrotów:]]:

- np jak ma napisane coś na plandece "Witam kolegę z Orlenu dało by rade żebyś zrobił marginesik dla mnie?" wyprzedzamy oczywiście dziękujemy i lecimy znowu 140km\h :)
- jeżeli nic nie ma napisane na naczepie to operujemy numerami rejestracyjnymi i liczymy ze je zna;]] to samo z dźwigami i innymi, jak by ktoś pytał czemu tak to dlatego że nie znamy marki tira przed nami;]] logiczne ale jak grzecznie sie prosi kierowców na Cb to jazda jest super:D

Dodam również ostatnio pokazujący sie kod kierowców dziwna sprawa ale tyle sie dowiedziałem, wątpię ze to długo przetrwa bo to jakaś amatorszczyzna;p

73= Pozdrawiam
51= Nie daj sie złapac
22= Mam to w d***
88= Buzi buzi
99= Wyp.... "idź sobie stad"
33= Pozdrowienia między YL
55= Wszystkiego dobrego
69= Bardzo duża serdeczność
88= Pocałunki
600= Telefon
318= Przerwa na posiłek z piwem
813= Przerwa na siusiu
144= Łóżko
144+2= W łóżku, ale nie sam (a)
1000 = Ciężarówka

"Mobilki suszarka na 28km w kierunku gdańska" (radar na 28km na gdanisk)

"Mobilki na 28km w kierunku gdańska Misiaki susza na hulajnodze" (policja na motorach z radarem)

"Mobilki na 28km w kierunku gdańska mamy mały dzwon dwie struny są pęknięte na jednej trzeba grac [powoli, wolno] :)" (śmieszne tłumaczenie: wypadek 28km kierunek gdanisk dwa pasy zajęte jeden w ruchu [z blokowaniem] )

"Mobilki mam chęć na szybki lot" (chęć na dziw...) ktoś odp. "44km w kierunku Radomia masz dwie stewardesy" lub "dwie stewardesy i pilota" (alfons) niektórzy mówią "na 44km masz Russian Air z miłymi stewardesami" itp jest tego od groma ale jak 3/4 slow znamy to już na logikę wiemy co to znaczy:D pamiętajmy jeździmy z żonami i dziećmi!

Pamiętajcie zawsze bądźcie grzeczni i kulturalni na CB jak ktoś rzuca mięsem zwróćcie uwagę i uczcie chamstwa kultury i ogłady :) jak coś ominąłem ze slangu to piszcie teraz wy może są słowa których nie znamy bądź zapomniałem.

Na koniec na temat wyprzedzania tirów :) wyobraźcie sobie jak prosicie na CB tira tak sadzisz jednego żeby puścił was a zjechał do pobocza (margines)a nagle przed tobą schodzi Ci 5-6 tirów i krzyczą no kolego z Toyotki dawaj lecisz gieroju:D a ty lecisz z prawej tiry z lewej tez tiry tylko w przeciwną stronę:D piękne uczucie ale można sie zesrać proszę o wybaczenie za słowo bo jeden błąd i koniec jesteś jak w pralce na odwirowaniu:D Taka sytuacja raz mi sie trafiła w życiu przed Terespolem a tam jest milion tirów :D oczywiście pojechałem a inni zrezygnowali i jechali za nimi do granicy, nie wiem czemu nie skorzystali:D:D:D:D pozdro. Życzę każdemu takich niezapomnianych wrażeń i sytuacji na drodze ale wszystko w granicach rozsądku;p
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   cezar83 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Postów 157

Napisano 06 styczeń 2009 - 09:23

Fajna sprawa z tym CB widzę.... :P Jakbym jeździł częściej w trasę po Polsce to pewnie bym sobie sprawił gruchę i pudło... ;)
...nie wszyscy mogą jeździć Mazdą, niech jeżdżą golfami tak jak wszyscy...
Tylko głupiec patrzy na palec,kiedy palec wskazuje Mazde....

Zoom-Zoom - uczucie jedyne w swoim rodzaju!
http://www.mazda.pl/zoom_zoom/

Mazda Nie Dla Błazna!
Wątek ku przestrodze:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t...asc&start=0
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 06 styczeń 2009 - 22:42

a to w trasy nie tylko fajne jest... w Miastach rowniez elegancko sie spisuje:) i rozbudza w korkach ;)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   zochowsky2 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Postów 82

Napisano 08 styczeń 2009 - 16:16

Widzę, że słownik prawie pełen :D
Nic dodać i nic ująć...
A o tym kodziku to pierwsze słyszę
Czy na tym poście również będziemy klikać i wymieniać się opinią na temat sprzętu?????
Bo właśnie sprzedałem auto z CB, miałem Mitlanda i mam zamiar kupić coś nowego i nowego auta. Tylko zastanawiam się co wybrać....???
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 08 styczeń 2009 - 22:09

ale z CB?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   zochowsky2 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Postów 82

Napisano 08 styczeń 2009 - 22:23

Tak... CB
Chcę kupić nowe CB....
Jakie polecacie...?????
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 09 styczeń 2009 - 17:25

Osobiście uważam TTI TCB 880 z antena SUNKER CB 115 / ML 145 cewka szklana świetnie sie spisuje w rożnych warunkach atmosferycznych, itp nie narzekam można powiedzieć dobry sprzęt w dobrej cenie ponieważ zestaw wyszedł mnie 420zl z rabatem 395zl :P oczywiście jest lepszy sprzęt typu president który jest nr 1 na rynku ale za naprawdę dobry zestaw trzeba wyłożyć od 800zl do nawet 1200zl także uważam ze średniej klasy sprzęt jest równie dobry a mamy parę groszy do przodu :) Ale ostateczna decyzje zostawiam tobie ja tylko doradzam :)
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   zochowsky2 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Postów 82

Napisano 09 styczeń 2009 - 18:21

Właśnie przymierzam się do prezydenta, tylko nie wiem na co się konkretnego zdecydować :P
Myślę o Harry II lub Johny II
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   JarWik 

• Newbie
  • Pip
  • Postów 7

Napisano 10 styczeń 2009 - 11:58

najlepszy tekst który drażni innych chyba znany w całej Polsce to "pysia, pysia" nie będę tu tłumaczył co on oznacza bo kierowcy różnie go odbierają :P

a tekst bajo rymuje mi się kopnij się w jajo
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 11 styczeń 2009 - 00:45

swietnie... Najlepszy tekst to jest "pokaz dupe" glosem seryjnego gwalciciela :P ale nie wazne. Żocho! sluchaj jakiego presidenta nie kupisz to bedzie dobry tylko dobierz w miare ok antene :)
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   zochowsky2 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Postów 82

Napisano 11 styczeń 2009 - 18:30

Medio
Dzięki za odpowiedź....
Myślę, że teraz czas na wybór i skoro prezydent jest marką nr 1, to trzeba spojrzeć na cennik :)
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 12 styczeń 2009 - 00:27

Słuchaj przyjacielu decyzja należy do Ciebie ale uwierz ze czasem nie warto wydawać setek na cb skoro masz tańsze i wystarczające na nasze warunki ;]
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   zochowsky2 

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Postów 82

Napisano 12 styczeń 2009 - 08:24

Dlatego pochopnie nie biegnę do sklepu i kupuję od razu, a zaciągam Waszej opinii.
Nie jestem tych, co nie patrzą na cenę a na markę :)
Chcę CB, które będzie tanie :) oraz przede wszystkim żebym nie musiał słuchać trzasków i szumów w radio....
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Medio 

• PipPipPip
  • Postów 580

Napisano 12 styczeń 2009 - 21:19

no to tak srednio da sie miec CB bez trzaskow:P no chyba ze president topowy model za 1199zl :)
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelf 

• Member
  • PipPip
  • Postów 27

Napisano 12 styczeń 2009 - 22:45

Wyświetl postUżytkownik JarWik dnia Jan 10 2009, 09:58 AM napisał

najlepszy tekst który drażni innych chyba znany w całej Polsce to "pysia, pysia" nie będę tu tłumaczył co on oznacza bo kierowcy różnie go odbierają :)

a tekst bajo rymuje mi się kopnij się w jajo

heheheh...co do tej pysi..to jeden taki krzyknał..pysia pysia....i miał pecha...na odcinku ok 70 km..był brutalnie wychamowywany przez kierowców ...poprostu ktos go zobaczył ...puscił numery w eter..i tak sie chłopisko za ta pysie męczyło....ale dobrze mu tak....
A co do sensowności zakupu CB mimo iz nie jeździ sie w trasy???nie wiem jak w innych miastach ale na podkarpaciu a szczególnie w Jasle szaleja rumburaki(straz miejska )z fotoradarem...wystarczy delikatnie przekroczyc 70 i mandat do 200 zł.....lecz wybór należy do Ciebie...choć jeden pan z drogówki sam przyznał racje co do posiadania CB w aucie...jedna informacja o misiaczkach i bez wzgl.jak daleko jeszcze masz do nich ,to jednak ściagasz noge z gazu...a to jest juz pozytywny efekt CB....i wiele innych ..ale nie przekonasz sie jakich dopóki nie będziesz miał CB.....
0

Udostępnij ten temat:

• 7 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostatnia »